De laatste jaren zijn de woonprijzen opmerkelijk gestegen en het is dus lang geen evidentie dat iedereen betaalbaar kan wonen. Zo is het huren van een woning op de private markt voor heel wat gezinnen een erg moeilijke zaak geworden. De oplossing? Een sociale woning huren, maar wie heeft er recht op?
Om een woning te kunnen huren, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze voorwaarden enkel voor:
- de toekomstige referentiehuurder
- de persoon die hiermee gehuwd is, er wettelijk mee samenwoont of er de feitelijke partner van is én mee in de sociale woning komt wonen
Vanaf 1 januari 2020 kijken we alleen nog naar het inkomen van het meest recente aanslagbiljet van de personen hierboven. We kijken ook na of je dat jaar nog andere inkomsten ontving, zoals bijvoorbeeld een leefloon. Met het inkomen van de andere gezinsleden houden we geen rekening.
Je mag helemaal geen woning of bouwgrond meer bezitten, niet in België en niet in het buitenland. Zelfs als je maar een paar procent volle eigendom of vruchtgebruik bezit, mag dit niet. Je mag ook geen woning of bouwgrond in erfpacht of opstal hebben of gegeven hebben. Ook als je een woning of bouwgrond in vruchtgebruik gaf, kom je niet langer in aanmerking.
Kreeg je een woning of bouwgrond, bijvoorbeeld door een erfenis, of heb je een eigendom met je ex-partner, dan zijn er uitzonderingen mogelijk.
Voor meer informatie en inschrijving als kandidaat - huurder, neem zeker contact op met de Woondienst in uw buurt!